Ecografia abdominală

Ecografia abdominală

Ce este ecografia abdominală?

Ecografia este o procedură sigură şi fără durere, care aduce imagini din interiorul corpului cu ajutorul undelor sonore.


Examinarea ecografică implică folosirea unei sonde (transductor) şi a unui gel de ecografie aplicate direct pe piele.Undele sonore de înaltă frecvenţă sunt transmise de sondă prin gel în corp. Transductorul colectează apoi undele care reflectate de corpul uman şi un calculator utilizează aceste sunete pentru a crea o imagine. Examinările cu ultrasunete nu utilizează radiații ionizante, prin urmare, nu există nici o expunere la radiaţii a pacientului.

Imagistica cu ultrasunete este un test medical neinvaziv, care ajută medicii pentru a diagnostica şi trata diferite afecţiuni medicale.

O ecografie Doppler poate face parte dintr-o examinare ecografică abdominală. Ecografia Doppler este o tehnică specială care permite medicului să vadă şi să evalueze fluxul de sânge prin arterele şi venele din abdomen, braţe, picioare, gât și / sau creier (la sugari și copii) sau prin diferitelor organe ale corpului, cum ar fi ficatul sau rinichi.


Care sunt indicaţiile acestei proceduri?

Ecografia abdominală se efectuează pentru a evalua:

 • rinichii
 • ficatul
 • vezica biliară
 • pancreasul
 • splina
 • aorta abdominală și alte vase de sânge ale abdomenului.

Ecografia este folosită pentru a ajuta la diagnosticarea unor simptome sau afecţiuni cum ar fi:

 • dureri abdominale
 • boli hepatice (hepatită, ficatul gras)
 • formaţiuni tumorale abdominale
 • mărirea în volum a organelor abdominale
 • calculi (pietre) renale sau biliare
 • anevrism de aorta

Ecografia Doppler poate ajuta medicul pentru a vedea și de a evalua:

 • blocaje în fluxul sângelui (cum ar fi formarea cheagurilor)
 • îngustarea vaselor
 • tumori și malformații vasculare congenitale
 • încetinirea fluxului de sânge sau absenţa lui în diferite organe
 • creşterea fluxului sanguin în diferite zone (tumori, infecții).

Pregătirea pacientului pentru ecografie abdominală

Ecografia este o procedură care foloseşte undele sonore inofensive de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale corpului.

Vă rugăm să urmați acești pași simpli înainte de efectuarea ecografiei abdominale:

 1. Nu mâncați şi nu beţi timp de șase ore înainte de ecografie, cu excepția unui ceai, cafea, sau apă.
 2. Vă rugăm să goliți vezica urinară cu o oră și jumătate înainte de ecografie, apoi consumați un litru de apă (4-5 pahare) în următoarea jumătate de oră.
 3. Vă rugăm să nu mergeţi la toaletă. Pentru această procedură este important a avea vezica plină. Puteți merge să evacuați vezica după ecografie.
 4. Continuaţi să luați toate medicamentele prescrise, ca de obicei.
 5. Purtați îmbrăcăminte sport, confortabilă.
 6. Asigurați-vă că ajungeți cu cel puțin 10 minute înainte de a fi programat.

Dacă aveți orice întrebări cu privire la ecografia dumneavoastră, vă rugăm să ne sunaţi la 0735364033.

Notă: Dacă ați mai avut o examinare ecografică anterioară, aduceți vă rog rezultatele şi imaginile


Cum se efectuează procedura?

Pentru ecografia abdominală, veți fi poziționat culcat cu fața în sus pe canapeaua de examinare. Vi se poate cere să vă întoarceţi pe ambele părți, sau uneori să vă plasaţi într-o poziţie cu fața în jos pentru îmbunătăţirea calităţii imaginii.

După ce v-ați poziționat pe masa de examinare, ecografistul va aplica un gel pe bază de apă pe abdomen. Gelul va ajuta transductorul să asigure un contact sigur cu corpul și să elimine golurile de aer dintre traductor şi piele, care pot bloca undele sonore să treacă prin corpul dumneavoastră. Transductorul este plasat pe corp și mutat înainte și înapoi peste zona de interes, până când imaginile dorite sunt capturate.

Nu există nici un disconfort, de obicei. Cu toate acestea, în cazul în care scanarea se realizează pe o suprafață sensibilă, puteți simţi o presiune sau durere minoră la apărare.

Ecografia Doppler este realizată folosind același traductor.

Odată ce investigația este completă, gelul transparent va fi șters de pe piele. Orice porțiuni care nu sunt șterse se vor usca. Gelul de ultrasunete nu pătează şi nu decolorează îmbrăcămintea.


Ce voi simți în timpul și după procedură?

Examinările ecografice sunt nedureroase şi uşor de tolerat de majoritatea pacienţilor.

Ecografia abdominală durează, de obicei de 30 de minute.

După o examinare ecografică sunteți capabil să vă reluați activităţile activitățile normale.

Uneori este necesară o reexaminare ecografică, iar medicul dumneavoastră vă va explica motivul exact pentru care se solicită un alt examen. Uneori, o reevaluare se efectuează pentru caracterizarea în timp, sau prin tehnici imagistice speciale a unei leziuni suspecte. O reexaminare poate fi, de asemenea, necesară, pentru monitorizarea în timp a unei leziuni cunoscute. Deasemenea pentru monitorizarea tratamentului pate fi necesară o reevaluare imagistică.


Care sunt limitele ecografiei abdominale?

Ultrasunetele sunt perturbate de aer sau gaz. Prin urmare, ecografia nu este o tehnică de imagistică ideală pentru intestinul umplut cu aer sau organele ascunse de intestin. În cele mai multe cazuri, scanarea CT și RMN-ul sunt alternativele într-o astfel de situație.

Pacienţii supraponderali sunt dificil de examinat ecografic deoarece undele ultrasunete se atenuează pe măsură ce străbat corpul, făcând dificilă formarea imaginii ecografice.


Life medical