Colonoscopia este procedura comună și foarte sigură care examinează mucoasa tractului intestinal inferior numit colon sau intestinul gros.
PREGĂTIREA INTESTINULUI PENTRU COLONOSCOPIE
Pentru o bună vizualizare a mucoasei intestinale este necesară o foarte atentă pregătire a intestinului gros. O bună pregătire poate reduce timpul investigaţiei şi creşte confortul pacientului pe durata examinării.
O pregătire necorespunzătoare creşte mult timpul de investigaţie, solicitând un efort de atenţie deosebit din partea medicului endoscopist în condiţiile în care creşte riscul neobservarii unor leziuni grave ce pot afecta sever managementul diagnostic şi terapeutic al pacientului.
Pregătirea pentru colonoscopie înseamnă atât un regim alimentar cât şi administrarea soluţiilor purgative.
Regim alimentar
Cu 3 zile anterior colonoscopiei începeţi regimul alimentar. Aveţi voie să mâncaţi:
- carne,
- produse lactate,
- ouă,
- produse de panificaţie pe bază de faină albă, fără seminţe, pâine albă, bişcuiţi, orez, paste,
- fructe: banane, mere, portocalem pere, portocale (atenţie !!! se îndepărtează coajă şi sâmburii),
- legume: cartofi, fasole verdem sucuri de legume, ciuperci.
Nu aveţi voie să mâncaţi:
- fructele uscate sau confiate, zmeură, căpşune, mure, fragi. Merele și perele cu coajă, prunele, nectarinele, kiwi, struguri,
- legume: brocolli, varză, porumb, țelină, castraveți, ridichi, spanac. Leguminoase: mazăre, linte,
- produse pe bază de făină integrală, sau care conțin nuci, semințe sau fructe uscate, pâine integrală sau multicereale, orez brun, ovăz, tărâțe,
- Iaurt cu fructe și cereale.
În ziua precendentă colonoscopiei se recomandă ca ultima masă solidă să fie servită dimineața. Ulterior se vor consuma, în orice cantitate, pentru a evita deshidratarea, doar lichide clare: apă plată, suc de lămâie fără pulpă și fără coloranți, supă strecurată, zeamă de compot, ceai. Nu se va consuma, după ora dimineţii, lapte sau produse lactate.
Soluţii laxative
Eliminarea reziduurilor de materii fecale din intestinul gros se obține prin consumul unei soluții purgative pe care o puteţi prepara și administra după instrucțiunile conţinute în regimurile de mai jos.
1. Pregătirea cu Moviprep
Pentru pregătire aveţi nevoie de o cutie de Moviprep pe care o veţi cumpăra de la farmacie. În interiorul cutiei veţi găsi două pungi, care fiecare au câte 2 plicuri, notate A şi B. Conţinutul fiecărei pungi (adică plicul a Şi B) se vor dizova într-un litru de apă plată, astfel îincăt din cutie vor rezulta 2 litri de soluţie. Soluţia se pregăteşte înainte de administrare.
Pentru colonoscopia programată în cursul dimineţii:
- se consumă 1 litru soluţie începând cu ora 15, în ziua anterior colonoscopiei (de preferat a se consuma în decurs de 1 oră), apoi se consuma 1 litru de apă, în ora următoare,
- se consumă celălat litru de soluţie începând cu ora 17 (de preferat a se consuma în decurs de 1 oră), apoi se consuma 1 litru de apă, în ora următoare.
După ce aţi consumat soluţia consumaţi lichide pantru a nu va deshidrata.
Pentru colonoscopia programată în cursul după-amiezii:
- se consumă 1 litru soluţie începând cu ora 18, în ziua anterior colonoscopiei (de preferat a se consuma în decurs de 1 oră), apoi se consuma 1 litru de apă, în ora următoare,
- se consumă celălat litru de soluţie începând cu ora 8 , în ziua colonoscopiei (de preferat a se consuma în decurs de 1 oră), apoi se consuma 1 litru de apă, în ora următoare.
După ce aţi consumat soluţia consumaţi lichide pantru a nu va deshidrata.
2. Pregătirea cu Fortrans
Pentru pregătire aveţi nevoie de 4 plicuri de Fortrans veţi cumpăra de la farmacie. Fiecare plic de Fortrans se dizolva într-un litru de apă plată. Soluţia se pregăteşte înainte de administrare.
Pentru colonoscopia programată în cursul dimineţii:
- se consumă cei 4 litri de soluţie începând cu ora 15 în ziua anterioră colonoscopiei (de preferat 1 l se va consuma în decurs de 1 oră, astefel încat veţi consuma cei 4 l în 4 ore)
După ce aţi consumat soluţia consumaţi lichide pantru a nu va deshidrata.
Pentru colonoscopia programată în cursul după-amiezii:
- se consumă 2 litri de soluţie începând cu ora 18, în ziua anterior colonoscopiei (de preferat a se consuma în decurs de 2 ore),
- se consumă ceilalţi 2 litri de soluţie începând cu ora 7, în ziua colonoscopiei (de preferat a se consuma în decurs de 2 ore).
După ce aţi consumat soluţia consumaţi lichide pentru a nu va deshidrata.
3. Pregătirea cu Endofalk
Pentru pregătire aveţi nevoie de 8 plicuri de Endofalk pe care le veţi cumpăra de la farmacie. Pregătirea este identică ca şi pregătirea cu fortrans doar ca 2 plicuri de Endofalk se dizolva la 1 l apă plată.
4. Pregătirea cu Pricoprep
Sunt necesare 2 plicuri, pe care le cumpăraţi de la farmacie. Soluția de Picoprep are gust de oranjadă. Fiecare plic de Fortrans se dizolvă în 250 ml apă plată. Soluţia se pregăteşte înainte de administrare.
Pentru colonoscopia programată în cursul dimineţii:
- se consumă un plic la ora 12 în ziua anterioră colonoscopiei, urmat de administrarea a 8 căni de apă,
- se consumă celălalt plic la ora 18, urmat de administrarea a 8 căni de apă,
Pentru colonoscopia programată în cursul după-amiezii:
- se consumă un plic începând cu ora 18, în ziua anterior colonoscopiei, , urmat de administrarea a 8 căni de apă,
- se consumă celălalt plic începând cu ora 8 , în ziua colonoscopiei, urmat de administrarea a 8 căni de apă.
5. Pregătirea cu Dulcolax
Este recomandat pacienților vârstnici, cu probleme cardiace, renale sau hepatice severe.
Clisme evacuatorii dimineaţa şi seară: se vor administra 5 tb de Dulcolax la ora 10 şi alte 5 tb la ora 16, în ziua anterioară colonoscopiei. Deasemenea se vor administra 3 – 4 l de lichide limpezi în timpul efectuării pregătirii. La unii pacienţi este necesară efectuarea clismelor evacuatorii.
Pregătirea trebuie terminată cu minim 4 ore înaintea examinării propriu-zise. Obiectivul pregătirii este eliminarea de scaune apoase.
Scaunele pot determina iritație la nivel anal. Pentru prevenirea ei se recomandă băi cu apă călduță după fiecare scaun, dacă este necesar se pot folosi unguente anti-iritative (Bepanthen).
Reacții adverse ale pregătirii pentru colonoscopie
Frecvent se întâlnesc o serie de efecte adverse uşoare precum: greaţă, balonările abdominale şi borborismele. Toate aceste nu impun intreruprea pregătirii dacă sunt tolerate de către pacient. Efecte adverse mai severe şi mai rare sunt legate de deshidratare ( ceea ce impune consumul generos de lichide clare) şi constau în cefalee, vertij, lipotimie. Apariţia lor impune consultarea de urgenţă a medicului currant.
Medicația curentă
Medicația cardiologică nu va fi întreruptă şi va fi administrată conform indicațiilor medicului dvs curant. Pacientul va preciza medicului gastroenterolog/endoscopist medicația antiagregantă (Aspirină/Aspenter, Clopidogrel/Plavix) sau anticoagulantă (Sintrom, Trombostop), urmând a stabili împreună cu medicul cardiolog necesitatea ajustării dozelor.
Pacientul diabetic (aflat în tratament cu pastile sau insulina) trebuie să fie avizat ca lipsa aportului alimentar din timpul pregătirii pentru colonoscopie, necesita ajustarea dozelor/oprirea temporară a medicaţiei antibiabetice pentru evitarea hipoglicemiei.