Când se recomandă efectuarea unui consult medical gastroenterologic?
Atunci când prezentaţi una sau mai multe din următoarele simptome este indicat să vă adresaţi medicului gastroenterolog:
- senzaţie de arsuri în piept,
- greaţă,
- gust acru/amar,
- vărsături,
- dureri abdominale,
- tulburări ale tranzitului intestinal (sângerări, modificări de consistenţă şi/sau de culoare a scaunului)
- balonare,
- oboseală, lipsa poftei de mâncare,
- dificultate în înghiţirea alimentelor sau a lichidelor,
- pierderea bruscă în greutate,
- îngălbenirea ochilor/pielii,
- mărirea în volum a abdomenului.
Ce trebuie să ştiu înainte de efectuarea consultului medical?
Comunicarea dintre medic şi pacient este extrem de importantă pentru identificarea oricărei probleme de sănătate şi este extrem de important că informaţiile să fie oferite cât mai clar şi exact, în aşa fel încât medicul să înţeleagă rapid situaţia. Pentru a obţine cele mai bune informaţii medicale, este necesar să oferiţi la rândul dumneavoastră informaţii cât mai exacte şi concise.
Este necesar să vă pregătiţi dialogul cu medicul dumneavoastră. Vă descriem în continuare câteva puncte cadru care să vă uşureze considerabil pregătirea pentru consult:
- Identificarea problemei medicale:
- Identificaţi problema care vă afectează cel mai mult şi întocmiţi o listă cu simtomele dumneavoastră (probleme, disconforturi, dureri, ameţeli, vărsături sau orice alte stări ce vă afectează)
- După ce aţi întocmit această listă cu simptome, este important să menţionaţi când au apărut aceste simtome, cât timp durează sau ce anume le atenuează
- Istoric medical şi medicamentaţie
- Pregătiţi un istoric medical complet cu toate datele şi evenimentele medicale anterioare consultului (Boli sau traumatisme, spitalizări, proceduri chirurgicale,alergii, reacţii adverse, fumat, consum de alcool, consum de droguri, boli în familie, inclusiv boli grave de care au suferit mătuşi, unchi, bunici, nu doar părinţii, fraţii şi copiii. Acest lucru îl ajută pe medicul dumneavoastră să stabilească un tablou clinic complet.
- Adăugă pe lista medicaţia urmată. Lista trebuie să includă medicamente date cu reţeta medicală şi medicamente fără reţetă (cum sunt cele pentru durere, vitamine, suplimente alimentare, medicamente homeopate, ceaiuri etc.). Explică medicului de ce iei aceste medicamente, în ce doză şi cât de des.
- Lista cu întrebări sau îngrijorări pe care să le adresaţi medicului.
- Dosarul medical
Întocmiţi o listă cu întrebări sau cu îngrijorările dumneavoastră în privinţa afecţiunilor pe care le aveţi.
Dacă aveţi fişele medicale de la intervenţiile la care aţi fost supus în trecut, radiografii sau rezultate ale analizelor pe care le-aţi făcut, este necesar să le luaţi cu dumneavoastră.
Fiţi punctual!
Este recomandat să nu întârziaţi la programare pentru că veţi genera un decalaj în programul medicului iar acesta va trebui să ia decizii medicale sub presiunea timpului, lucru care este posibil să vă impacteze în mod negativ.
Incercaţi să ajungeţi la cabinet cu 10-15 minute înainte de programare, pentru a fi cât mai liniştit în momentul în care intraţi la consult.

În timpul consultului medical
Discuţia cu medicul
Odată începută discuţia cu medicul, nu vă jenaţi să vorbiţi despre orice problemă medicală sau disconfort. Medicul nu vă poate ajuta dacă nu are toate informaţiile.
Dacă medicul va pune întrebări, răspundeţi cât mai simplu,corect şi complet cu putinţă, fiţi sincer. Nu uitaţi să descrieţi stările şi simtomele pe care le aveţi şi pe care le-aţi schiţat înaintea consultului. Nu vă sfiiţi să apelaţi la notiţele pregătite anterior. Medicul are tot interesul să cunoască cât mai exact simtomatologia dumneavoastră cât şi modul în care apar aceste simtome.
Prezentaţi medicului toate documentele medicale pe care le deţineţi. De asemeni nu uitaţi să prezentaţi informaţii despre tratamentele pe care le urmaţi, dacă este cazul.
Există posibilitatea ca unele din informaţiile oferite să nu fie concludente pentru suferinţa dumneavoastră, de aceea medicul nu le va da o foarte mare atenţie. Nu trebuie să consideraţi acest gest ca fiind o lipsă de profesionalism din partea medicului ci trebuie să conştientizaţi că unele informaţii nu sunt relevante la momentul respectiv.
Discuţiile finale şi concluziile medicale
După analizarea simtomatologiei şi efectuarea examenului fizic, medicul va oferi opiniile sale privitoare la afecţiunile dumneavoastră.
În acest sens vă va explica pe înţelesul dumneavoastră tot ce va considera necesar că trebuie să ştiţi în aşa fel încât starea dumneavoastră de sănătate să se amelioreze.
În această etapă este necesar să vă asiguraţi că înţelegeţi tot ceea ce va spune medicul, să cereţi explicaţii suplimentare dacă consideraţi că este cazul. Dacă vă ajută, puteţi cere medicului să vă deseneze, să vă facă o schemă sau să vă arate pe planşe.
Dacă aveţi întrebări de adresat medicului, acum este momentul perfect pentru că acestea să fie adresate. Este recomandat să folosiţi lista de întrebări (pregătită anterior consultului pentru a fi sigur că aţi parcurs toate întrebările la care aveaţi nevoie de răspuns.
Dacă vi se va da un diagnostic şi va fi nevoie de mai multe vizite sau de o intervenţie, intreabati medicul despre opţiunile disponibile.
Personal ne dorim ca fiecare pacient să plece cât mai bine informat, să înţeleagă pe deplin ceea ce are de făcut şi să respecte sfaturile medicale primite, pentru că în final starea lui de sănătate să evolueze până la cel mai bun punct posibil.