Colonoscopia

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o procedură comună și foarte sigură care examinează mucoasa tractului intestinal inferior numit colon sau intestinul gros.


Colonoscopia înseamnă a privi in interiorul colonului. Un medic pregătit în mod special pentru aceasta procedură foloseste un tub flexibil, care are în vârf o lumină şi o cameră în miniatură. Acest instrument este plasat în rect și avansat prin colon. Acesta este conectat la un monitor la care medicul dumneavoastră priveste în timpul efectuării testului.

Atunci când este folosit ca metoda de prevenire a cancerului de colon, colonoscopia ajuta la depistarea anumitor leziuni precanceroase (polipi) si poate ajuta la indepartarea lor inainte de a se transforma in cancer. Acest lucru explică de ce colonoscopia este un instrument valoros care ajută medicul dumneavoastră să răspundă la întrebări importante cu privire la sănătatea tubului digestiv şi să prevină anumite boli, cum ar fi cancerul de colon.


Care este scopul colonoscopiei?

O colonoscopie este principala modalitate pentru diagnosticarea afectiunilor de colon, cum ar fi:

  • cancerul colorectal,
  • boala inflamatorie intestinală,
  • polipi colonoci,
  • diveticuli colonici

Un polip este o creștere asemănătoare unei ciuperci pe interiorul colononului.

Polipii cresc lent pe parcursul multor ani.

Unii polipi se pot canceriza, alții nu.

O colonoscopie este, de asemenea, un mod sigur și util pentru investigarea unor simptome precum:

  • dureri abdominale,
  • durere rectală,
  • sânge în scaun,
  • modificarea tranzitului intestinal (diaree, constipație, alternanţa diaree/constipație)

În timpul unei colonoscopii, diverse instrumente miniaturizate (pense, anse) pot fi introduse prin canalul de lucru al colonoscopului pentru a ajuta medicul dumneavoastră să obțină biopsii (mostre) de colon şi de a efectua o gamă largă de manevre pentru a ajuta la diagnosticarea sau tratarea afecțiunii dumneavoastră


Ce se întâmplă în timpul colonoscopiei?

După ce istoricul medical a fost examinat și personalul medical v-a explicat procedura și a răspuns la orice întrebări ați putea avea, veți semna un formular de consimţământ.

Apoi, veți fi conectat la un aparat care monitorizează frecvenţa cardiacă, tensiunea arterială și nivelul oxigenului din sânge.

Veţi sta pe partea stângă sau pe spate şi medicul dumneavoastră avansează lent colonoscopul prin interiorul colonului. Aerul este introdus în colon, pentru a permite destinderea lumenului intestinal pentru o examinare atentă a mucoasei. De asemenea, pentru a spăla orice reziduu de fecale, se poate introduce apă. Există, de asemenea, un dispozitiv de aspirare atașat ce ajută la îndepărtarea apei şi reziduurilor de fecale.

Colonoscopul este uşor avansat pe toată lungimea intestinului gros. Dacă se decelează polipi, aceştia pot fi îndepărtaţi. Orice ţesut anormal este biopsat. Procedura durează de obicei între 20 şi 60 de minute.


Ce se întâmplă după o colonoscopie?

Medicul dumneavoastră vă va explica rezultatele examinării, dar va trebui, probabil, să aștepte rezultatele oricăror biopsii. Dacă ați primit sedative în timpul examenului, va trebui să fiți insoțit de o rudă sau prieten care să vă ia acasă.

După procedură puteți avea senzaţia de balonare, disconfort abdominal sau crampe intestinale, din cauza aerului introdus în timpul procedurii. Acest disconfort ar trebui să dispară odată ce începeți eliminarea gazelor. Veți putea mânca la scurt timp după procedură, dar medicul vă poate recomanda să țineți un anumit regim, dacă au fost necesare unele proceduri (extragerea unor polipi).


Care sunt posibile complicaţii sau riscuri ale colonoscopiei?

Colonoscopia şi tehnicile speciale menționate mai sus sunt foarte sigure atunci când sunt efectuate de către medici special instruiţi și cu experienţă în efectuarea acestor tipuri de proceduri. Totuşi, în cazul oricărei proceduri medicale, chiar și în mâinile unui expert, evenimente neprevăzute se pot întâmpla și trebuie să fiţi conștient de potențialele consecințe.

Există un risc mic de a avea o reacție la oricare dintre medicamentele administrate în timpul examenului. În cele mai multe cazuri, sunt disponibile medicamente pentru a contracara aceste efecte secundare.

O complicație rară este ruperea sau perforarea mucoasei intestinului. În acest caz, o intervenție chirurgicală este necesară pentru a remedia leziunea produsă.

Un alt risc este sângerarea, de obicei la locul de biopsiei sau de unde a fost îndepărtat un polip. În cele mai multe cazuri, sângerarea se opreşte fără tratament sau poate fi controlată la momentul procedurii.

Deși complicaţiile după colonoscopie sunt mai puțin frecvente, este important să fiți conștient din timp că ceva este greșit. Nu ezitați să contactați medicul chiar și la două săptămâni după colonoscopie, dacă simțiți dureri abdominale, amețeli, febră / frisoane, sau sânge în scaun.


Pot să iau medicamentele de zi cu zi?

Cele mai multe medicamente pot continua să fie luate, dar unele pot interfera cu pregătirea pentru investigație. Ar trebui să-i spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luaţi, mai ales medicamente din sfera cardiologică, antiagregante, anticoagulante (aspirină, trombostop), medicamente anti-inflamatorii (cum ar fi ibuprofen), medicamente pentru durere, insulină sau suplimente de fier. De asemenea, trebuie să spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie în mod normal de antibiotice înainte de proceduri dentare, deoarece este posibil să aveți aceleași nevoi, înainte de colonoscopie.


Life medical