Regimul alimentar în sindromul de intestin iritabil
Ce este sindromul de intestin iritabil ?
Sindromul de intestin iritabil este o afecţiune foarte frecventă. Acesta descrie o gamă largă de simptome care variază de la o persoană la alta și cu o severitate a simptomelor diferită e la o persoană la alta.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- meteorism sau balonare
- diaree/constipație, sau alternanta lor,
- dureri abdominale amelirorate de defecaţie sau însoțită de modificarea tranzitului intestinal,
- scaune cu mucus,
- senzație de defecaţie iminentă (tenesme),
- senzație că simptomele se aceentueaza după masa.
Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome adresați-vă imediat medicului dumneavoastră:
- pierdere în greutate neintenționată și inexplicabilă;
- sângerare rectală;
- un istoric familial de cancer colorectal sau ovarian;
- vârstă de peste 50 de ani şi o modificare a tranzitului intestinal.
Înainte de a încerca să gestionaţi simptomele prin dietăa, este important să fie excluse alte afecţiuni medicale şi să aveţi un diagnostic stabilit de medicul dumneavoastră.
Asigurați-vă că:
- respectaţi orarul meselor,
- nu săriţi peste mese sau mâncaţi noaptea târziu,
- nu mâncaţi pe grabă,
- faceţi exercițiu fizice de exemplu- mersul pe jos, cu bicicleta sau înot.
- vă faceţi timp pentru relaxare.
Sfaturi utile:
- notaţi alimentele consumate şi simptomele pentru a vedea cum alimentele influenţează simptomele; ţineţi minte ca simptomele pot fi determinate de ceea ce aţi mâncat mai devreme în acea zi sau cu o zi înainte.
- daţi timp intestinelor pentru a se adapta la modificările de dietă, pe care le faceți.
FACEŢI MODIFICĂRI ÎN FUNCŢIE DE SIMPTOMELE DUMNEAVOASTRĂ
PENTRU SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL CU PREDOMINANŢA METEORISMULUI
- Limitaţi consumul de fructe la 3 porții pe zi (inclusiv până la 1 porție de fructe uscate ) și un pahar mic de suc de fructe pe zi. Reduceţi cantitatea de legume la 3 porţii pe zi.
- Încercați să reduceți consumul de amidon rezistent (a se vedea mai jos).
- ovăzul și seminţele de în pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.
- Probioticele sunt utile în ameliorarea simptomelor.
Amidonul rezistent reprezintă amidonul din alimente care nu este complet digerat de către organism. Acesta fermentează în interiorul intestinului,aproducand gaz. Încercați să reduceți aportul de următoarele produse alimentare:
- cereale integrale, porumb dulce, bananele verzi și musli care conține tărâțe,
- cartofi insuficient fierţi sau reîncălziţi
- Cartofi prăjiți , chipsuri, orez călit în ulei – alegeţi cartofi la cuptor sau orez fiert,
- alimente prelucrate, cum ar fi salata de cartofi, paste, biscuiți și prăjituri fabricate,
- mâncăruri gata preparate care conțin paste sau cartofi, cum ar fi lasagna, macaroane cu brânză,
- paste uscate – folosiți paste proaspete.
Ce înseamnă o porţie de fructe sau legume?
Fructe proaspete = 80 g
- un măr, o banană,o pară, o portocală sau un fruct de dimensiuni similare,
- ½ grapefruit, 1 felie pepene galben, roşu sau ananas,
- 2 prune
- o mână de struguri, cireșe, fructe de pădure.
- 3 linguri cu vârf de salata de fructe (proaspete, conservă, compoturi)
Fructe uscate = 25 g
- 1 lingură de stafide, smochine, caise
Legume = 80 g
- 3 linguri legume crude, fierte, congelate sau legume conservate
- un bol mic de salată.
PENTRU SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL CU PREDOMINANŢA DIAREEI
Pentru simptome de diaree
- Înlocuiți lichidele pierdute prin consumul a cel puţin 2 l lichide /zi. Alegeţi apa, ceaiuri de plante sau suc de fructe fără zahăr.
- nu consumaţi băuturi acidulate,
- nu consumaţi ceai verde, cafea sau cola,
- limitaţi aportului de fibre insolubile din pâinea integrală, tărâțe, cereale, nuci și semințe (cu excepția seminţelor de în )
- limitaţi consumul de fructe proaspete ( cel mult 3 porții pe zi de fructe şi 1 pahar mic pe zi de suc de fructe ),
- consumaţi maxim 3 porţii de legume /zi,
- limitaţi aportul de alimente bogate în amidonul rezistent,
- evitați dulciurile fără zahăr (cum ar fi bomboane de mentă sau gumă de mestecat) și produse alimentare care conțin sorbitol,
- nu consumaţi lapte dulce, iaurturi sau alte băuturi fermentate din lapte,
- diareea poate fi cauzată și de un aport ridicat de alimente grase, evitaţi alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi chips-uri, fast food-uri, cârnaţi, prăjituri,
- alimente recomandate: pâine albă prăjită, orez, paste, griş, porumb, carne slabă de viţel, carne de pasăre, peşte, ouă fierte negătite în ulei, brânzeturi uscate.
PENTRU SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL CU PREDOMINANŢA CONSTIPAŢIEI
- Fibrele alimentare pot ajuta în cazurile de constipație, dar tind să genereze gaze, stimulează contracțiile intestinale şi determină durere, balonare, flatulență. Aportul de fibre trebuie să fie ajustat în funcție de efectul său și redus, dacă este necesar. Creşterea aportului de fibre trebuie făcută treptat, deoarece consumul unor cantităţi mari de fibre poate accentua simptomele de durere şi balonare.
- Pentru simptome de constipaţie numai, aţi putea încerca cereale integrale împreună cu fructe și legume, introducând treptat nu mai mult de o porţie suplimentară la 2 zile.
- Ovăzul şi seminţele de în şanţ surse bune de fibre solubile care ajută la scăderea consistentei scaunului; ele pot ajuta, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor de balonare;
- asigurarea unei cantităţi corespunzătoare de lichide – cel puțin 8 pahare de lichide pe zi;
- de asemenea utilizarea probioticelor poate să fie utilă.
Seminţele de in pot fi adăugate în produsele alimentare, cum ar fi cereale pentru micul dejun, supe sau iaurturi. Dacă este necesar, se poate lua până la 1 lingură pe zi. Sunt necesare câteva zile până la apariţia efectului. Nu uitaţi să consumaţi multe lichide.